Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Problem z anteną, lub z radiem...
Moderator: Moderatorzy
Problem z anteną, lub z radiem...
byłem zmuszony zakupić antenę dachową, ponieważ w moim aucie była uszkodzona, był urwany maszt. W sklepie dostałem antenę kompletną pasującą w miejsce fabryczne produkcji polskiej, z ruchomym masztem, ma krótki, odkręcany, gruby maszt gumowy; kabel zostawiłem oryginalny, na razie zamontowałem radioodtwarzacz kasetowy blaupunkt koln iQr 47 kupiony dość okazyjnie:-D Radio na postoju odbiera wiele stacji prawidłowo, ale są też takie, których w ogóle nie łapie, albo jest szum i kiepsko słychać. Natomiast podczas jazdy właściwie nie odbiera żadnej stacji dobrze, chyba poza RMF fm- to dość dobrze, ciągle jest takie zjawisko, że gubi sygnał danej stacji, nie da się słuchać po prostu.
przeczyściłeś styki?? masa jest dobra? jakiej długości jest bat i pod jakim kątem?
Powiem Ci, że ostatnio u siebie w paździochu uciąłem bat o połowę, żeby dało się wjeżdżać na myjkę automatyczną i nawet w mieście są problemy z odbiorem... Wcześniej łapała idealnie w każdych warunkach... bat ma teraz jakieś 30cm, miał koło 60... Radio &$%#%!%## sprzed 34513451234 lat
Z drugiej strony w mojej piątce miałem bat taki pod kątem 45* z tyłu dachu - fabrycznie koło 30cm - drucik nawinięty spiralnie wzdłuż masztu - i odbierało to porządnie... Radio dobre - alpinka 9812
Może gryzie się antena z radiem w jakiś sposób...
Powiem Ci, że ostatnio u siebie w paździochu uciąłem bat o połowę, żeby dało się wjeżdżać na myjkę automatyczną i nawet w mieście są problemy z odbiorem... Wcześniej łapała idealnie w każdych warunkach... bat ma teraz jakieś 30cm, miał koło 60... Radio &$%#%!%## sprzed 34513451234 lat
Z drugiej strony w mojej piątce miałem bat taki pod kątem 45* z tyłu dachu - fabrycznie koło 30cm - drucik nawinięty spiralnie wzdłuż masztu - i odbierało to porządnie... Radio dobre - alpinka 9812
Może gryzie się antena z radiem w jakiś sposób...
http://80.52.153.94/product_info.php?cP ... cts_id=514 To jest ta antena, którą kupiłem...
Odpowiedzią na Twój post jest ten link, który zamieściłem... tam są wszystkie informacje na temat tej anteny i zdjęcie. styki przeczyściłem; zamocowałem prowizorycznie drut stalowy o długości 95 cm w miejsce masztu i odbiór był sto razy lepszy, tylko pytanie czy kupię gdzieś maszt o takiej długości, nie interesowałem się jeszcze tym tematem w ogóle, a no i musi pasować w miejsce tego badziewia, które nie wiadomo w jaki sposób trafiło do sprzedaży... Radio jest stare i może to mieć jakieś znaczenie, ale nie wiem jakie, na elektronice się w ogóle nie znamLodoo pisze:widzę, że nie czytasz postów...
radź więc sobie sam...
Piotrek -nie mam możliwości sprawdzenia na innym radiu, ale wątpię żeby to była wina radia, te blaupunkty przynajmniej na postoju zawsze odbierały bardzo dobrze i wszystkie stacje, a tu mamy taką sytuację, że podczas jazdy nic nie łapie, a na postoju tez bardzo kiepsko...
Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, 20:15 przez egonn87, łącznie zmieniany 1 raz.
kąt....
antena ma 0-60* wg opisu.... i ma to baaaaaardzo duże znaczenie... dlatego o to pytałem pod jakim jest kątem...
postaw ją pionowo albo prawie pionowo i zobaczysz...
jesli nie pomaga - antena jest ch... warta....
w takiej sytuacji kub bacik taki pół metra cienki zwykły a nie jakieś gumy - i powinno działać 
antena ma 0-60* wg opisu.... i ma to baaaaaardzo duże znaczenie... dlatego o to pytałem pod jakim jest kątem...
postaw ją pionowo albo prawie pionowo i zobaczysz...
jesli nie pomaga - antena jest ch... warta....

postawiłem pionowo- to było trochę lepiej, ale nadal był duuuży problem, było lepiej na postoju, a podczas jazdy znów brak sygnału.... Dopiero po przyczepieniu druta było już praktycznie idealnie.... ciekawa sytuacja nie??? masakra...
No właśnie- przydało by się kupić teraz inny maszt, bo chyba sama antena nie ma znaczenia....
??
No właśnie- przydało by się kupić teraz inny maszt, bo chyba sama antena nie ma znaczenia....

Ostatnio zmieniony 11 maja 2009, 20:22 przez egonn87, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam podobna antene, tylko jej bat nie jest taki pogrubiany tylko prosty, dlugosc ma jakies 40 cm i odbiera super, czy to na postoju czy w czasie jazdy - fakt ze jezdze tylko po miescie. Ustawiona jest pod kątem 45 stopni. Kupilem bo poprzednia ktos urwal - udalo sie razem z ta zaslepka "gumowa" kupic i pasowala
Wiec mysle ze antena takiej dlugosci wystarczy, tylko moze rzeczywiscie inny model lub brak styku gdzies - choc z 2 strony mowisz ze jak dolozysz druta do tej to jest ok wiec styk powinnien byc.

Lodoo i Graczu - nie wiem nadal o czym dokł. mówicie, ale chodzi wam o łączenie bata z anteną?? tam gdzie się przykręca śrubką??? No to tam jest wszystko oki chyba... Dziś założyłem inny maszt- 77,5 cm, standardowy i odbiór jest taki na postoju jak przy samym drucie (prawie metrowym), ale nie miałem możliwości przetestowania w czasie jazdy, bo miałem %. Naliczyłem 35 stacji w całym zakresie, ale oczywiście nie wszystkie odbierały dobrze, nadajnik jest dość daleko, ogólnie to mogłoby być lepiej kurcze, ale co... teraz to pozostaje mi zgonić na stare radio... moja wiedza na ten temat już się kończy, zresztą praktycznie w ogóle jej nie było 
Aaa zapomniałem dodać, że dzisiaj od masztu urwał się gwint przy odkręcaniu... w tym momencie bat jest do wyrzucenia i to było wszystko robione delikatnie... pozostawiam to bez komentarza... tyle są warte takie "markowe produkty" lepiej chodzić do szanujących się sklepów jeżeli tylko mamy taką możliwość!

Aaa zapomniałem dodać, że dzisiaj od masztu urwał się gwint przy odkręcaniu... w tym momencie bat jest do wyrzucenia i to było wszystko robione delikatnie... pozostawiam to bez komentarza... tyle są warte takie "markowe produkty" lepiej chodzić do szanujących się sklepów jeżeli tylko mamy taką możliwość!