Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Czujnik położenia wału
Moderator: Moderatorzy
-
corey16
skoro na benzynie i na LPG wzrosło spalanie to nie jest to wina gaźnika, przewodów i innych rzeczy o których piszecie. w tego co piszecie spalanie wzrosło by na jednym z paliw jak u mnie, na LPG 8.5/100 a na Pb 10/100 z winy rozlegulowanego gaźnika. chodzi o element który jest wspólny dla obydwóch paliw, filtr powietrza, świece, kable,silnik umiera, nie wiem nie mam pojęcia. ale takie sa moje spostrzeżenia
-
jjmag
takie objawy może dawać uszkodzony regulator podciśnieniowy zapłonu lub połączenie gażnika z tym regulatorem (może być nieszczelne i nie wytwarza się podciśnienie. Przy elektronicznym zapłonie nie jest to naprawialne więc jeśli to jest to to nie pozostaje nic innego jak wymiana modułu. Paliwo w kolektorze- należy sprawdzić zawór iglicowy w gaźniku i rurkę która idzie spod gaźnika (być może nawet z samego kolektora ssącego) i dochodzi gdzieś nad gaźnik- w tej rurce powinno być coś w rodzaju dyszy z otworem o średnicy ok.1,5mm- ma to za zadanie zapobiezenie zalewaniu silnika, jeśli jest zapchane to bardzo wzbogaca mieszankę a jeśli ma zbyt duży prześwit to powoduje trudności w uruchomieniu silnika.
niekoniecznie, w alpinie miałem coś takiego ale na klasycznym układzie zapł. i jedyny objaw był taki że przy gwałtownym naciśnięciu gazu przyduszał się a potem wyrywał jak dziki, trochę kopcił i zrzerał nieprzyzwoite ilości benzyny.macky pisze:sprawdzimy jeszcze moduł co do gażnika to na 3 różnych jest to samo wszystkie sprawne uszczelki pod kolektorem i gaznikiem zmienione. A czy jakby regulator był walniety to nie byłby zmulony?
Natomiast u szwagra w r18 z elektronicznym układem zapłonowym były trudności z wyregulowaniem gaźnika, bardzo niestabilna praca na biegu jałowym-wchodził na 1500 obr. po czym bez powodu gasł, no i zużycie paliwa wzrosło o 50-70% ! Wymieniliśmy moduł i problem zniknął. O ile w klasycznym zapłonie ten regulator da się sprawdzić i naprawić samemu o tyle w elektronicznym już się tego nie da zrobić więc jeśli to możliwe to najlepiej pożyczyć od kogoś sprawny moduł.
[ Dodano: 30 Marzec 2010, 01:39 ]
Jak już wspomniałem wcześniej spradź wężyk który powinien wychodzić gdzieś spod gaźnika czy ta mała dziurka nie jest zapchana. Może wydawać się to dziwne ale jest to dość istotna sprawa i ja też już miałem problemy przez taką pierdółkę. Pozatym sugerowałbym na czas wyszukania usterki całkowicie odłączyć lpg, tak żeby żaden układ z lpg nie mógł mieć wpływu na pracę na benzyniemacky pisze:sprawdzimy jeszcze moduł co do gażnika to na 3 różnych jest to samo wszystkie sprawne uszczelki pod kolektorem i gaznikiem zmienione. A czy jakby regulator był walniety to nie byłby zmulony?
[ Dodano: 30 Marzec 2010, 01:50 ]
Kolejną rzeczą jaka może mieć wpływ to fazy rozrządu, kiedyś w renault 6 miałem coś takiego że zaczął dużo palić i zostawiał paliwo w kolektorze ssącym i nie mogłem ustalić czemu, dopiero jak całkiem stanął to okazało się że wytarł i potem całkiem rozleciał napinacz łańcucha rozrządu i rozrząd się przestawił, chyba cudem nie zniszczylo silnika. To może dość ekstremalny przypadek ale jednak się zdarza.