Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Jakie opony polecacie?

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

Balos

Jakie opony polecacie?

Post autor: Balos »

Mam zamiar zakupić felgi 15'' i do tego jakieś opony(na razie 2 nowe i 2 używki)
Oponki w rozmiarze 185/55 R15 82H
Jakie opony mi polecicie z podanych niżej.
Tak więc koleś w sklepie oferuje mi:

- Matador MP 43 - 190 zł za sztukę
- Barum Bravuris - 198 zł
- Uniroyal Rallye 550 - 230 zł
- Goodrich Profiler2 - 248 zł
żuwik

Post autor: żuwik »

Z podanych tylko uniroyal. Zastanów się nad 195/50 R15, rozmiar popularny, ceny od 150zł za baruma.
Arti

Post autor: Arti »

nie masz na liście
ale ja mam dobre zdanie o yokohamie :)
teraz w clio A539
ale będzie droższa :(
sebasport

Post autor: sebasport »

ja teraz jezdze i bardzo polecam!!! continental premium contact w rozmiarze 185/55 R15 H. Chcialem wsadzic 195/50 ale nie miescily sie z tylu.Dystanse nic nie dawalybo ocieralo z dwoch stron.

Slyszalem ze te barumki sa calkiem niezle .
żuwik

To źle słyszałeś ;)
A Conti są dobre do 50% zużycia.
lodoo
Post autor: lodoo »

mialem barumy - dobre to one sa - do wyrzucenia tylko...
mialem conti sportcontact - sliskie jak cholera
matadora i good sobie daruj

zostaje uniroyal - nie wiem jak 550 ale 680 bardoz fajne oponki...

teraz ojciec ma toyo proxes i kleja sie jak glupie - ciezko zapiszczec i abs nie hcce zadzialac - nawet na mokrym :-D w porowaniu do goodyear eagle (mial wczesniej) sa nieziemskie!

ja jezdze teraz na uzywkach firestone i sa bardzo ok - duzo lepsze niz continentale na suchym i na mokrym...
pavko

Post autor: pavko »

Uniroyal Rallye 550 to b. fajna oponka. Na mokrym przyklejona - ciężko się na niej poślizgnąć nawet w ulewę (odprowadzenie wody też ma genialne - głębokie kałuże pełnym ogniem to dla niej nie problem ;-) )
Na suchym też bardzo fajnie trzyma i ma taką właściwość że ostrzega gdy zaczynasz przeginać pałę aczkolwiek do zerwania przyczepności i poślizgu jeszcze wtedy daleko... ;) Ze swojej strony gorąco polecam.
seba-j

Post autor: seba-j »

Ja polecam Uniroyal Rallye 680 fajna oponka w przystępnej cenie.
Długo wytrzymuje i dobrze się trzyma na mokrym jak i na suchym asfalcie.
Balos

Ok dzieki za sugestie :-) , ja też się przymierzałem do Uniroyal i jeżeli tylko załatwie felgi to na te oponki się skuszę
żuwik

A ja się przymierzam do TOYO. Jedyne na czym nie zamierzam oszczędzać to opona ;) Powód w poście Lodoo ;)
seba-j

Post autor: seba-j »

Teraz musisz sobie zadać pytanie czy potrzubujesz dobre oponki do normalnej jazdy w przystępnej cenie , czy troszke lepsze ,troszke droższe do ostrzejszej jazdy?
lodoo
Post autor: lodoo »

nawet przy normalnej jezdzie nie ma co oszczedzac... awaryjna sytuacja moze sie zdaryzc kazdemu, a wtedy czym lepsze opoty tym masz iweksze szanse na wyjscie calo....
Balos

Jak na tą chwilę to temat już mnie nie dotyczy bo kupiłem od Kabara fele 14'' z oponkami letnimi w dobrym stanie :-)
Ale za podpowiedzi i sugestie dziękuje, będzie już wiedza na przyszłośc :!:
julian_RSi

Post autor: julian_RSi »

pavko pisze:Uniroyal Rallye 550 to b. fajna oponka. Na mokrym przyklejona - ciężko się na niej poślizgnąć nawet w ulewę (odprowadzenie wody też ma genialne - głębokie kałuże pełnym ogniem to dla niej nie problem ;-) )
Na suchym też bardzo fajnie trzyma i ma taką właściwość że ostrzega gdy zaczynasz przeginać pałę aczkolwiek do zerwania przyczepności i poślizgu jeszcze wtedy daleko... ;) Ze swojej strony gorąco polecam.
Mam równie bardzo dobre zdanie o Uniroyalu, a jakbyś sięgnął jeszcze po RainSporta, to można pomnożyć przez 2 to co tu napisane :-)

Naprawdę, wybałuszone gały kierowników pasionych fur jak im przelatujesz lewym pasem zarzucając fontanny wody na szyby, wrażenia...bezcenne :lol: I to nie jest żadne kaskaderstwo, bo na Rainsporcie auto leci jak po sznurku ;-)
Greg205

Post autor: Greg205 »

Goodrich też jest dobry - pojeździłem na nich trochę i złego zdania na ich temat nie powiem (w rozmiarze 195/50/15)

Co myślicie o tym:

Sporo jeżdżę i mam takie spostrzeżenie: każdy model opony całkowicie inaczej zachowuje się w innym rozmiarze (samochód podobnej klasy w 100% sprawny)
Np Audi A6 świetnie spisywała się na eagle F1 w rozmiarze 16" - Focus TDCI kompletnie beznadziejnie na tych samych oponach tylko 15"

Macie podobne spostrzeżenia?
ODPOWIEDZ