Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

Żółte lampy.

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
VivaxFalciparum

Żółte lampy.

Post autor: VivaxFalciparum »

Oczywiście chodzi o przednie.

Bawił się ktoś z was w takie rzeczy?
Jak to zrobić najlepiej, folia, czy coś innego?
Jak to potem świeci?
Jak z legalnością tego?
Awatar użytkownika
djmonkey

Post autor: djmonkey »

już lepiej kupić specjalne żarówki razie kontroli można zmienić na zwykłe i po bólu.
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników

Tylko Renault
karo3003

Post autor: karo3003 »

ja mam żółte postojówki to już robią problemy mimo że mają homologację... są do nabycia specjalne modele żarówek - ja miałem do czynienia jedynie z marketowymi, których nie polecam ale może są jakieś pożądne do "klasyków" na które nie będą krzywo patrzeć panowie policjanci... :uoee:

P.S. A tak na marginesie, w piątkach były przeciwmgłowe żółte, to ma działać jakoś lepiej czy poprostu jakiś francuz sobie wymyślił że będzie fajniej... teraz się już nie stosuje takich... :mysli:
Awatar użytkownika
djmonkey

żółty kolor ponoć poprawia widzenie i nie męczy tak oczu .
Przepisy co do żarówek i lamp zmieniły się bodajże w tamtym roku i nie mogą być żółte tak samo lampy przeciwmgłowe teoretycznie już na wjeździe stacji diagnostycznej nie powinieneś dostać pozytywnego badania tech.
Clio Turbo

Tylko Renault
lodoo
Post autor: lodoo »

żółte są dobre na mokrym i tyle
i bardziej męczą oczy jak białe ;-)
vino1986

Post autor: vino1986 »

no dobra a jak to sie ma do fabrycznego zamontowania :?: przeciez nie moga kazac wymieniac czegos co producent przed tym przepisem zamontowal... to sie pewnie tylko nowych aut tyczy :?: bo mnie sie osbiscie podobaja zolte halogeny...

na marginesie zobacz temat Qucor-a on tam lampy oklejal...
karo3003

Post autor: karo3003 »

żółte chyba mogą być nadal montowane, jakby tak nie było, nie można byłoby ich kupić a byłem ostatnio w kilku motoryzacyjnych i wszędzie do nabycia są, mało tego, są nowe, produkowane w tym roku (wiem bo pytałem z ciekawości) więc wątpię żeby producent wypuszczał nielegalne lampy na sprzedaż... chyba że są one do zastosowania nie jako światła drogowe, tylko na przykład jako oświetlenie bagażnika... :mysli:
Awatar użytkownika
djmonkey

kiedyś czytałem właśnie artykuł właśnie o tym rozporządzeniu i fabryczne są ok trzeba się zagłębić w przepisy dotyczące oświetlenia ale podejrzewam że raczej chodziło o żarówki . Tak czy inaczej sprawa jest do rozstrzygnięcia .
Clio Turbo

Tylko Renault
glock

Post autor: glock »

Dziennik Ustaw - rok 2009, nr 75, poz. 639 z dnia 2009-05-20 ,
§ 2. Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie żółtej selektywnej do dnia 31 grudnia 2009 r.

od 1 stycznia 2010 zabronione jest uzywanie swiateł mijania o barwie żółtej, mogą być tylko białe, za żólte swiatła 200 mandatu, jak to jest z halogenami nie wiem. A co do przydatności stosowania żółtych swiateł to z doświadczenia wiem, ze żółte lepiej troche przez mgłę przebija, no i tak jak loodo napisał na mokrym wydajniej oświetla.

Qucor u siebie ma żółte lampy, robione folią. Bezpieczniejsza opcja, bo w razie kontroli i problemów mozna ją zerwać na miejscu, a pomalowane sprayem juz gorzej do porządku doprowadzic w kilka minut jak nie ma sie rozpuszczalnika.
Awatar użytkownika
VivaxFalciparum

Post autor: VivaxFalciparum »

Hah, szkoda że z tym takie kombinacje są, bo 5 wg mnie świetnie wygląda z żółtymi lampami. : /
Pomyśle nad tym jeszcze.
RYCHO35

Post autor: RYCHO35 »

glock pisze:jak to jest z halogenami nie wiem
-z tego co sę zorientowałem to przeciwmgielne w dalszym ciągu mogą być żółte.
Przepis dotyczy tylko świateł postojowych, mijania i długich.
Kara to 200 zeta i dowód rejestracyjny.
Ludziska którzy mają fabrycznie pomontowane żółte światła mają obowiązek je wymienić. Wg. mnie przepis bzdurny no ale ktoś znowu kase na tym zrobi.
Qucor

Post autor: Qucor »

Qucor u siebie ma żółte lampy, robione folią.
Miał... niestety nie przeszło to podczas kontroli :P

Pozatym w nocy mało widać !!!

Jedyna opcja na żółte lapmy to na zloty i ewentualnie do zdjęć.

W PL jak się dobrze orientuję o od tego roku nie ma możliwość jeździć na żółtych światłach !! Także jak ktoś chce oklejać, malować, a nawet zakładać żółte żarówki niech bierze pod uwage że jest to już niestet nielegal i będą kłopoty. Bardzo szkoda bo do starszych furek żółte lampy bardzo pasowały...

:okok:
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

RYCHO35 pisze:Ludziska którzy mają fabrycznie pomontowane żółte światła mają obowiązek je wymienić.
Lex retro non agit
Awatar użytkownika
tommies

Post autor: tommies »

Czyli po ludzku:
prawo nie działa wstecz (przynajmniej teoretycznie)
RYCHO35

Post autor: RYCHO35 »

niestety w tym przypadku działa wstecz. Taka jest interpretacja tego przepisu jaką znalazłem w necie i to samo potwierdził mi diagnosta oraz gliniarz z drogówki.
ODPOWIEDZ