Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.
Żółte lampy.
Moderator: Moderatorzy
- VivaxFalciparum
Żółte lampy.
Oczywiście chodzi o przednie.
Bawił się ktoś z was w takie rzeczy?
Jak to zrobić najlepiej, folia, czy coś innego?
Jak to potem świeci?
Jak z legalnością tego?
Bawił się ktoś z was w takie rzeczy?
Jak to zrobić najlepiej, folia, czy coś innego?
Jak to potem świeci?
Jak z legalnością tego?
ja mam żółte postojówki to już robią problemy mimo że mają homologację... są do nabycia specjalne modele żarówek - ja miałem do czynienia jedynie z marketowymi, których nie polecam ale może są jakieś pożądne do "klasyków" na które nie będą krzywo patrzeć panowie policjanci... 
P.S. A tak na marginesie, w piątkach były przeciwmgłowe żółte, to ma działać jakoś lepiej czy poprostu jakiś francuz sobie wymyślił że będzie fajniej... teraz się już nie stosuje takich...

P.S. A tak na marginesie, w piątkach były przeciwmgłowe żółte, to ma działać jakoś lepiej czy poprostu jakiś francuz sobie wymyślił że będzie fajniej... teraz się już nie stosuje takich...

żółty kolor ponoć poprawia widzenie i nie męczy tak oczu .
Przepisy co do żarówek i lamp zmieniły się bodajże w tamtym roku i nie mogą być żółte tak samo lampy przeciwmgłowe teoretycznie już na wjeździe stacji diagnostycznej nie powinieneś dostać pozytywnego badania tech.
Przepisy co do żarówek i lamp zmieniły się bodajże w tamtym roku i nie mogą być żółte tak samo lampy przeciwmgłowe teoretycznie już na wjeździe stacji diagnostycznej nie powinieneś dostać pozytywnego badania tech.
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Regeneracja alternatów i rozruszników
Tylko Renault
Clio Turbo
Tylko Renault
żółte chyba mogą być nadal montowane, jakby tak nie było, nie można byłoby ich kupić a byłem ostatnio w kilku motoryzacyjnych i wszędzie do nabycia są, mało tego, są nowe, produkowane w tym roku (wiem bo pytałem z ciekawości) więc wątpię żeby producent wypuszczał nielegalne lampy na sprzedaż... chyba że są one do zastosowania nie jako światła drogowe, tylko na przykład jako oświetlenie bagażnika... 

kiedyś czytałem właśnie artykuł właśnie o tym rozporządzeniu i fabryczne są ok trzeba się zagłębić w przepisy dotyczące oświetlenia ale podejrzewam że raczej chodziło o żarówki . Tak czy inaczej sprawa jest do rozstrzygnięcia .
Renault Megane 1,6 16v 110KM
Clio Turbo
Tylko Renault
Clio Turbo
Tylko Renault
Dziennik Ustaw - rok 2009, nr 75, poz. 639 z dnia 2009-05-20 ,
§ 2. Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie żółtej selektywnej do dnia 31 grudnia 2009 r.
od 1 stycznia 2010 zabronione jest uzywanie swiateł mijania o barwie żółtej, mogą być tylko białe, za żólte swiatła 200 mandatu, jak to jest z halogenami nie wiem. A co do przydatności stosowania żółtych swiateł to z doświadczenia wiem, ze żółte lepiej troche przez mgłę przebija, no i tak jak loodo napisał na mokrym wydajniej oświetla.
Qucor u siebie ma żółte lampy, robione folią. Bezpieczniejsza opcja, bo w razie kontroli i problemów mozna ją zerwać na miejscu, a pomalowane sprayem juz gorzej do porządku doprowadzic w kilka minut jak nie ma sie rozpuszczalnika.
§ 2. Dopuszcza się wyposażenie pojazdu w światła drogowe, mijania lub pozycyjne przednie o barwie żółtej selektywnej do dnia 31 grudnia 2009 r.
od 1 stycznia 2010 zabronione jest uzywanie swiateł mijania o barwie żółtej, mogą być tylko białe, za żólte swiatła 200 mandatu, jak to jest z halogenami nie wiem. A co do przydatności stosowania żółtych swiateł to z doświadczenia wiem, ze żółte lepiej troche przez mgłę przebija, no i tak jak loodo napisał na mokrym wydajniej oświetla.
Qucor u siebie ma żółte lampy, robione folią. Bezpieczniejsza opcja, bo w razie kontroli i problemów mozna ją zerwać na miejscu, a pomalowane sprayem juz gorzej do porządku doprowadzic w kilka minut jak nie ma sie rozpuszczalnika.
- VivaxFalciparum
-z tego co sę zorientowałem to przeciwmgielne w dalszym ciągu mogą być żółte.glock pisze:jak to jest z halogenami nie wiem
Przepis dotyczy tylko świateł postojowych, mijania i długich.
Kara to 200 zeta i dowód rejestracyjny.
Ludziska którzy mają fabrycznie pomontowane żółte światła mają obowiązek je wymienić. Wg. mnie przepis bzdurny no ale ktoś znowu kase na tym zrobi.
Miał... niestety nie przeszło to podczas kontroliQucor u siebie ma żółte lampy, robione folią.

Pozatym w nocy mało widać

Jedyna opcja na żółte lapmy to na zloty i ewentualnie do zdjęć.
W PL jak się dobrze orientuję o od tego roku nie ma możliwość jeździć na żółtych światłach