Ogłoszenie dla zarejestrowanych użytkowników:
Ze względu na to co się wydarzyło z naszym forum musisz zrobić kilka rzeczy żeby mieć znowu dostęp do swojego konta.
Spróbuj się zalogować, jeśli się to nie powiedzie, kliknij "zapominałem hasła"
Podaj swój mail i dostaniesz link do zmiany hasła - proponuję zmienić hasło na trochę mocniejsze niż mieliście ostatnio.
Dobre hasło to minimum 8 znaków, zawierające duże i małe litery, cyfry oraz znaki specjalne jak - !@#$%^&*
Po zalogowaniu nowym hasłem zmień język forum na polski. Klikasz w swoją nazwę u góry po prawej a potem - User Control Panel -> Board Preferences -> Edit Global Settings -> My Language -> Polski -> i klikasz Submit
W miarę wolnego czasu forum będzie usprawniane i będą dodawane nowe funkcje.
Jeśli pojawiły się w twoim profilu dziwne "krzaczki" zamiast polskich znaków, proszę popraw je.
Dadaj również brakujące informację, taki jak płeć i swoje media społecznościowe itp.

naprawa BLACHARKI

Wszystko to co nie dotyczy napędu

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
nikos

naprawa BLACHARKI

Post autor: nikos »

musze sie pozabyc szpachli z renaty i chcialbym zastapic to cyna. i mam pytanie czy kiedykolwiek ktos z was tak robil i jakie trudnosci naptkal. to ze trudno znalesc blacharza w polce co tak robi albo potrafi zrobic to wiem :PP
shark

Post autor: shark »

yyyy że coooo ?? cyną zamiarst szpachli to życzę powodzenia, długo się to robi i mało kto potrafi, i to chyba nie cyna tylko ołów.... cyną to możesz ocynkować blachę
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

Cyną robi mój wujek, bardzo dobry blacharz.

Jedyny problem w tym że ma swój zakład w Braunsweig'u :)
KinioPP

Post autor: KinioPP »

shark pisze:.... cyną to możesz ocynkować blachę
Ocynkować można cynkiem nie cyną :).
Też słyszałem i o cynie i ołowiu. Na żywo nie widziałem tylko w Monster Garage.
Awatar użytkownika
kabar
Kontakt:

Post autor: kabar »

Ja widziałem jak wujek robił mi błotnik w GTE, najpierw jakiś kwas, później lutlampa, cyna, jakieś drewienka. Na koniec taki ździerak i obróbka...
lodoo
Post autor: lodoo »

na starym forum tuning.pl koles pokazywal badlooka zrobionego cyna... z tego co pamietam to byl jakis specjalny stop ale robil to w garazu wiec narzedzi kosmicznych nie trzeba... ale mysle ze duzo wiecej wprawy niz szpachla...

nikos - widze ze nie chceszp olsrodkow stosowac :-) chwali sie :-) ale czy naprawde jest sens?? cyne stosuje sie na miejscach narazonych na prace, gdize szpachla moze peknac...

nie ma chyba po co wszystkich uszkodzen traktowac cyna :-> dobra szpachla z wloknem styknie :-)
Awatar użytkownika
nikos

http://www.capri.pl/forum/61133

troszke tutaj jest

a co do tego ze chcialbym zamiast szpachi cyne to pprostu slyszlalem i widzialem (jakis program o renowacji starych fur) ze tak robia i to jest zarabiste. a mam spory kawalem do zrobienia przy drzwiach pasazera :/ (rdza podlazla pod szpachle ;/)
gufner

Post autor: gufner »

Widzialem tylko jak to robili w jakims programie. Czyscili jakims kawasem delikatnym blache, wazne zyby zdarte bylo wsystko do golej blachy. Nastepnie w lewa reke kawal cyny a w prawo wielkiiiiiii palnik. Jak podgrzejesz koncowke cyny kleksujesz na karoserie, i tak kawalek po kawalku. A pozniej szlif i gotowe. Tak to robili. Niby proste.
Awatar użytkownika
nikos

http://www.voodoo-people.com/~daz/mull/ ... hugo14.wmv

widac jak koles to robi i wydaje sie latwe
tylko nie wiem co to to szare co najpierw kladzie :/
ale jak sie dowiem to wam powiem i sie zabiore u siebie za robote :D:D::P
obejrzcie reszte
http://www.voodoo-people.com/~daz/mull/wmv/
Ostatnio zmieniony 20 września 2007, 21:34 przez nikos, łącznie zmieniany 1 raz.
lodoo
Post autor: lodoo »

no niezle gosc narabia... mysle ze to trudniejsze niz sie wydaje ale do nauczenia sie :-)
no i pod warunkie mze nie ma duzych uszkodzen...
wsmpw

Post autor: wsmpw »

kwas jest solny 30% plus moczenie w nim blachy ocynkowanej żeby sie coś tam połaczyło i sie lutuje cyną stal mój szef lutuje stal właśnie takim środkiem(samoróbką) i cyną .... :roll:
kuba

Post autor: kuba »

Zajefajny sposób wcześnij tego nie widziałem fajne i trwałe ale czy bardzo kosztowne :?:
Awatar użytkownika
-=wasq=-

Post autor: -=wasq=- »

tez mi sie mazy zacynowac furacza :P
Awatar użytkownika
nikos

trzeba to przekminic bo bedzie trwalsze od szpachli, kabar to jak twój wujek tak smiga to zagadaj do niego i nam powie :D
Yakkul

Post autor: Yakkul »

solny, może i być fosforowy, ważne żeby reagował z metalem i dobrze utleniał, oczyszczał spionę są i inne środki i pasty pierwszy raz widze takie cuda i nie chce mi się wierzyć żeby komuś chcialo się odrestaurować renatkę. Może taniej nowa buda wyjdzie z ASO jak zapodasz fotki po fakcie to uwierzę w to co zamierzasz. Wg mnie totalnie się nie opłaca jeśli zamierzasz uczyć na błędach tak jak wielu z nas
ODPOWIEDZ